Examen

Het examen voertuig beheersing wordt afgenomen in Goes. Nadat de persoonlijke gegevens zijn gecontroleerd krijg je de opdracht om 7 oefeningen uit te voeren waarvan je er 5 voldoende moet doen. Lopend achteruit parkeren in een parkeervak, de langzame slalom, de uitwijkoefening en de noodstop zijn altijd verplicht.
Bij voldoende resultaat zend de examinator je uitslag door middel van een PDA door naar de hoofdcomputer.

Het examen verkeersdeelneming

Het examen verkeersdeelneming wordt afgenomen in Bergen op Zoom. Voordat dit examen kan worden aangevraagd moet je in het bezit zijn van een geldig theorie certificaat.

Vanuit de rijschool vertrek je tijdig met de instructeur naar het examencentrum. Na de kennismaking zal de examinator eerst controleren of de benodigde papieren in orde zijn. Je moet overleggen een geldig theorie certificaat, geldig identiteitsbewijs en een Eigen geneeskundige Verklaring (EV). Met deze EV geef je aan dat jij geen medische beperkingen hebt die jou rijvaardigheid zouden kunnen beinvloeden. In het bijzijn van de examinator moet je deze EV dan ondertekenen. Tevens controleert hij of je adres gegevens juist zijn.

Dan vertelt hij aan jou hoe het examen gaat verlopen en wat er van jou wordt verwacht. Als alles duidelijk is gaan we naar de motor. Na de ogentest (kenteken lezen op ca 25 meter) wordt de verlichting van je voertuig gecontroleerd en de examinator zal je enkele vragen stellen over de motor die betrekking kunnen hebben op de bediening, het onderhoud, of de veiligheid van het voertuig waar mee je gaat rijden.

Als alles duidelijk is wordt de verbinding gecontroleerd en gaat de rit beginnen.

Tijdens het examen

De route wordt aan jou door gegeven door je instructeur die bij de examinator in de auto achter je aan rijdt. Deze rit duurt ongeveer 40 minuten. De examinator wil zien dat je zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen zonder dat jij daarbij het overige verkeer onnodig hindert of in gevaar brengt.

Het examen bestaat uit een gedeelte rijden van bochtige wegen buiten de bebouwde kom en in en uitvoegen. Bij het rijden binnen de bebouwde kom wordt natuurlijk ook gekeken of je ondanks je eigen fouten of foutjes van anderen de controle op de situatie behoudt.

Na het examen

Bij terugkomst in het examenlokaal zal de examinator direct melden of het wel of niet voldoende is. Bij voldoende resultaat zal de examinator door middel van een PDA jouw gegevens doorzenden naar de hoofdcomputer. Je krijgt dus geen formulieren meer mee.

Bij onvoldoende resultaat zal de examinator duidelijk melden waarom hij besloten heeft dat je het examen zal moeten herhalen en jou een aanbeveling geven wat je moet verbeteren als je weer op examen wilt.